De top bereiken. Dat is wat je wil. Waarom? “The sky is the limit”: althans dat zegt men wel eens. Maar voor jou, nieuwe gedreven leidinggevende, is er geen ‘limit’… Nietwaar? Want waarom zou er überhaupt een limiet zijn?

Prestaties zijn fijn. Je stelt een doel, werkt er bikkelhard naartoe en dan bereik je eindelijk de eindstreep: de overwinning! Maar voelt die overwinning wel als een zege? Niet echt, als je eerlijk naar jezelf bent … Toch?

Want na elke overwinning volgt weer een nieuw doel. Eigenlijk kan je nooit genieten van jouw behaalde doelen, omdat de doelen elkaar in een snel tempo blijven opvolgen.

Welkom in de wereld van de onzekere overachiever.

Waarom doelen gezond moeten zijn

Doelen stellen is een zeer gezonde kwestie. Iedereen heeft de behoefte om doelen te stellen en daar vervolgens naartoe te leven. Maar sommigen onder ons gaan hier nét een stapje te ver in.

Want: in plaats van doelen als prettige factoren te omarmen, die je groeipotentie vergroten, gebruik je het stellen van doelen als een levensdoel op zich.

Misschien omdat je jezelf continu wil blijven uitdagen. Misschien omdat je doelen nodig hebt, om je leven zin te geven. Misschien omdat je doelen ziet als een kans om jezelf keer op keer te testen, of te bewijzen.

Maar doelen horen leuk te blijven!

Doelen stellen omdat je niet zonder doelen kan leven, kan tegen je gaan werken. Waarom? Omdat je ook af en toe stil moet kunnen staan bij het (ontwikkelings)proces op zich.

Maar management equals goal-setting?

Veel nieuwe managers menen dat ze vanaf het prille begin van hun carrière vooral zoveel mogelijk moeten bereiken. In een zo kort mogelijk tijdsbestek. Er is immers enorm veel competitie en je wil allesbehalve ingeruild worden voor een meer gedreven versie van jezelf.

Maar: iets bereiken betekent niet dat je altijd maar vooruit moet benen! Vooruitgang is geen dwingend begrip, het impliceert absoluut niet dat je dag in, dag uit moet pushen.

Vooruitgang is net als water. Soms stroomt het snel, maar soms blijft het stil liggen. Niet omdat er geen richting is om in mee te stromen. Maar omdat het tijd nodig heeft, om te beslissen wélke richting het wil nemen. Er zijn altijd vele richtingen; meerdere wegen leiden naar Rome.

Doelen stellen werkt evenzo. Je kwantificeert bepaalde gewenste resultaten en je hebt ongetwijfeld een plan A om deze doelen te bereiken. Maar: plan A kan niet het beste plan blijken! Soms kom je gaandeweg hobbels op de weg tegen, die jouw aanpak aan de kaak stellen.

En dan heb je twee opties:

  1. Je wordt uit jouw evenwicht gebracht, maar streeft alsnog jouw doel na door keihard plan A na te streven. Dit is een kenmerk van een overachiever.
  2. Je neemt pas op de plaats en beredeneert wat de beste vervolgstappen zijn. Rustig en doordacht beoordeel je alle alternatieven. En onderneemt pas actie, nadat je de allerbeste optie voor jezelf duidelijk hebt.

Wanneer je optie 1 en 2 zo naast elkaar ziet, welke optie lijkt dan de meest fortuinlijke?

Onzekerheid zet aan tot excessief handelen

Voel je vooral niet schuldig als je tijdens het lezen meent dat optie 2 beter is, doch je betrapt jezelf er op dat je meer een optie 1 type bent. Met jou vele andere nieuwe teamleaders.

Paniek, stress en onzekerheid zijn op cruciale momenten de meest slechte raadgevers. Maar helaas ook de eerste aanwezigen!

Prompte actiemomenten worden vaak gestuurd door basisemoties en basisemoties worden weer gestuurd door instinct of (onbewust) aangeleerd gedrag.

Ben je over het algemeen zelfverzekerd, rustig en stabiel, dan zal je ook stabiele instinctieve inzichten hebben. Ben je echter een beetje onzeker en wil je dat liever niet toegeven, dan (juist) zal jouw instinct hierdoor worden bepaald. Je kan jezelf voorliegen op bewust vlak, maar onbewuste processen zijn niet te omzeilen.

Hoe meer jij onzekerheid de leiding laat nemen in jouw besluitproces, hoe meer je onbewust zal proberen deze onzekerheid te maskeren door op een overdreven manier te presteren. En voilà: de onzekere overachiever is geboren.

Omarm je onzekerheid en zet dit om in praktische stappen tot groei

Omgaan met veranderingen en plotselinge problemen wanneer je voor het eerst leidinggeeft, is nooit gemakkelijk. Maar constructief inspelen op dergelijke situaties is wel gemakkelijk te leren! Het enige dat je nodig hebt is een eerlijke en open blik, die je in staat stelt jouw onzekerheid te accepteren.

Iedereen is onzeker, inclusief de schrijver van dit artikel ;-). Zeker beginnende managers. Want managementvaardigheden opdoen uit boeken en lezingen is één ding. Maar deze ook daadwerkelijk toepassen, is een heel andere ‘cup of tea’.

Wil je graag op een prettige & snelle manier jouw zelfinzicht verhogen, zodat je dit kan omtoveren tot stepping stones? Die jou in staat stellen om met meer zelfvertrouwen te kunnen reageren op ad-hoc situaties en veranderingen? En het beste uit jezelf én jouw team te halen?

Maar je weet nog niet precies waar te beginnen?
Stop met in rondjes draaien!

Ik help je op weg met een gratis JUMPSTART gesprek.

In deze gratis ‘speed’-coaching help ik je met de meest essentiële stap om een ‘Jumpstart’ te maken richting verandering!

In dit gesprek via video chat kijken we samen naar:
??Waar jij tegen aanloopt
??Waar jij naartoe wil
??Hoe jij de ‘knoop’ kan ontwarren
??Wat jij nu kan doen om een eerste stap richting verandering te zetten

Klik op deze link en BOEK JOUW GRATIS JUMPSTART GESPREK

Je krijgt rechtstreekse toegang tot mijn online kalender waar je een afspraak kan boeken.

Tot snel! ??

Fabienne

Share This