Over Fabienne en TalentMakers

Waarom je hier leert om een gemotiveerd team uit te bouwen en succesvol en gelukkig te zijn in jouw (nieuwe) rol van leidinggevende.

Mijn verbazing

Als (startende) leidinggevende bekleed je een sleutelpositie en wordt er ontzettend veel van jou verwacht!  Het menselijk kapitaal als enige troef: dat hoor en lees je overal.

In de praktijk ben ik echter verbaasd over de verspilling van talent: gebrek aan transparante en eerlijke communicatie, gebrek aan waarachtige feedback en authentiek leiderschap, aan autonomie, aan ondersteuning en tools.

Hierdoor kan leidinggeven voor jou een lijdensweg worden, want stel je eens voor dat:

 • Je niet weet wat jouw baas van jou verwacht waardoor je geen doelstellingen kan formuleren, noch voor jezelf, noch voor jouw team
 • Jouw beloofde opleiding en ondersteuning in leidinggeven er niet komt
 • Je niet weet wat jouw identiteit en rol is als leider en je aan jezelf begint te twijfelen
 • Je geen rolmodel of klankbord hebt en geen feedback krijgt
 • Jij je onzeker en oncomfortabel voelt in de communicatie met jouw team
 • Je overmatig operationeel bezig bent, het gevoel hebt dat je brandjes blust en er niet in slaagt om te structureren en te plannen
 • Jouw evenwicht werk-privé uit balans geraakt: je presteert veel overuren, je ziet jouw partner en kinderen nauwelijks nog, de sfeer thuis staat onder druk

WACHT. STOP. HET KAN ANDERS!

 

Mijn overtuiging. Jouw oplossing.

Ik geloof sterk in de kracht van zelfinzicht, van transparante en eerlijke communicatie, van waarachtige feedback en uitwisseling, van authentiek leiderschap.

Ik help jou met:

 • Jouw identiteit als manager vormen
 • Jouw leiderschap ontwikkelen
 • Creëren van duidelijke verwachtingen
 • Connecteren met jouw team
 • Vertrouwen opbouwen met jouw team
 • Je authenticiteit verhogen
 • Doeltreffend communiceren
 • Productief vergaderen
 • Jouw autoriteit succesvol aanwenden

Mijn bewijs

Lees hier wie blij is met Start-to-Lead©:

Aanvankelijk twijfelde ik om het online leertraject te volgen want als nieuwe teamleider komt er zoveel op je af en bovendien zat ik op het werk ook nog eens in de aller drukste periode van het jaar waardoor ik eigenlijk al een gebrek aan tijd had.

Dankzij het online en mobiele leerformaat met korte videolessen kon ik dit volgen waar, wanneer en hoe vaak ik zelf wou. Het plaats- en tijdonafhankelijk kunnen leren, vind ik een grote troef; ik ben fan!

De inhoud van de videolessen vond ik uitmuntend. De modules zijn zeer nuttig, en reiken veel goede handvaten en leidraden aan. Ze namen m'n twijfel en onzekerheid weg en ik kreeg een goede basis en ondersteuning als nieuwe teamleider.

De oefeningen, de extra tips en vraagstellingen vond ik leerrijk en erg inspirerend. Ik ben nu bevestigd in m'n aanpak en ondanks m'n drukke agenda ben ik blij dat ik dit gevolgd heb!

Marion Cardinaels  Teamleader, VZW Bednet

De opleiding “Start-to-lead” van TalentMakers brengt je wegwijs in je nieuwe rol als hedendaagse, authentieke leidinggevende. Fabienne hielp me goed op weg in de zoektocht naar de balans tussen de zakelijke en menselijke aspecten van de job als leidinggevende. Anderzijds worden specifieke technieken, zoals het opstellen van SMART doelen, feedback geven en effectief vergaderen, aangeleerd om je zachte vaardigheden verder aan te scherpen.

Authentiek leiderschap vraagt bewustzijn, wat op zijn beurt tijd vraagt. Het online leerplatform van TalentMakers is een ideale tool, die je helpt om regelmatig tijd te nemen om je vaardigheden als leidinggevende bij te schaven.

Jasmien Put, R&D manager  Renson (België)

De online opleiding "Start-to-Lead" van TalentMakers was voor mij een nieuwe vorm van opleiding volgen. Ik vind het leerformaat 'mobile learning' een grote troef en ben fan!  Dit beantwoordt namelijk aan mijn behoefte aan flexibiliteit: ik kon de opleiding volgen waar, wanneer en zo vaak als ik zelf wou.

Leidinggeven is een boeiend en vaak uitdagend gegeven. Al doende groeit men hier in. Deze management cursus vormt een ideale basis bij de eerste stappen in het leidinggeven.

Ik vond de videolessen zeer handig: je kan ze opnieuw en zo vaak als je wenst herbekijken, het is duidelijk aangebracht en ik heb veel zaken bijgeleerd en nieuwe inzichten verworven.

Tijdens de oefeningen maak je ook van jezelf opnames. Dit is confronterend, doch hierbij kan je vaststellen hoe je effectief overkomt naar derden en kan je jezelf bijsturen.

Werken met mensen blijft een uitdagend gegeven dat nog meer ondersteund mag worden binnen functies. Dankzij het volgen van deze opleiding kreeg ik bevestiging dat ik in de goede richting zit qua methode, kreeg ik extra handvatten en inzichten waardoor ik me nu nog zelfverzekerder voel.

Murielle Oosterlinck, Kwaliteitsverantwoordelijke  Productiebedrijf in de voedingssector

Naast enkele praktische en onmiddellijk toepasbare tips en tricks, vond ik de aanvulling van de videolessen voor mijn persoonlijke groei ideaal.

De meta-communicatie en het relationele aspect van leidinggeven wordt, in tegenstelling tot andere leidinggevende cursussen, sterk aangekaart. Als startende leidinggevende worstel je daar ook mee, naast de verschillende gesprekstechnieken. Na elke 'les' kon ik onmiddellijk aan de slag.

Bovendien vind ik het 'mobile learning' leerformaat (plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen leren) een grote troef; ik ben fan!

Inge Strauven, HR Business Partner  JBC (België)

Ik volgde de management cursus "Start-to-Lead" en heb persoonlijk veel geleerd uit de videolessen en oefeningen. Alle modules zijn zeer leerzaam en in het bijzonder deze zijn uitmuntend: "Connecteer met jouw team", "Bouw vertrouwen op", "Communiceer
doeltreffend", "Vergader productief".

Het online mobile leerformaat was voor mij onbekend maar zeer praktisch want het maakte het gemakkelijker om deze opleiding te volgen en in te passen in mijn werkschema en dagelijks leven: je kan het altijd, overal en zo veel je wil volgen. Dit is een groot voordeel t.o.v. een klassikale opleiding op een vaste datum en een vaste locatie ergens in het land waarbij je veel kostbare tijd verliest in de files.

De online 'community', het netwerk van deelnemers uit andere sectoren, als aanvulling op dit leertraject is echt waardevol: je ontdekt dat anderen met ongeveer dezelfde vragen zitten en dat ze je kunnen helpen. Je moet gewoon durven vragen. Ik raad iedereen aan om van zo'n netwerk actief gebruik te maken.

Fransen Filip, Terreinverantwoordelijke  G.R.C. (België)

Het grote voordeel van dit type programma is het feit dat je geen echte werktijd verliest aangezien je dit vrij buiten de werkuren kan afwerken, maar toch de nodige kennis kan vergaren.

Mike Mattheus, Head Contact Center  A.S.T.R.I.D. (België)

Als beginnend leidinggevende heeft de opleiding “Start-to-Lead” mij inzicht gegeven in onderliggende facetten van leidinggeven die van invloed zijn op elkaar. Daarnaast heb ik mijn communicatieve vaardigheden kunnen trainen waardoor ik mij zekerder voel om dit in de praktijk toe te passen.

De werkwijze waarbij ik altijd en overal kan leren en terugkijken heeft er voor gezorgd dat ik het tussendoor even terugkijk om zo de aandachtspunten weer helder voor de geest te hebben.

Daarnaast kon ik op vakantie al beginnen en het na thuiskomst direct toepassen. Zo ben ik met mijn team in gesprek gegaan over welke teamnormen we hebben en heb ik gegeven feedback weten om te buigen naar een toekomstgerichte visie waarbij het gehele team is betrokken en aangehaakt. Binnen het team wordt er nu efficiënter vergaderd en hoeft niet altijd iedereen er nog bij te zijn.

Mijn leidinggevende gaf me onlangs een compliment voor hoe ik mijn rol heb opgepakt en “Start-to-Lead” heeft mij ondersteund om deze rol te pakken.

Judica Wondergem   Product Manager, Visavi (Nederland)

Ik heb mezelf ingeschreven als deelnemer aan 'Start-to-Lead' omdat ik net ben gepromoveerd tot coördinator van het team waarvan ik daarvoor medewerker was. Inhoudelijk gezien heb ik dus al enige voorkennis, echter professioneel leiding geven is compleet nieuw voor mij.

Deze cursus was een goede, gestructureerde manier om de basisbeginselen van het leiderschap onder de knie te krijgen. Ik heb vooral kennis opgedaan rond vergadertechnieken, feedback geven, hoe met je team connecteren op een andere manier als voorheen, vertrouwen opbouwen...

Mijn ontwikkeling als leidinggevende zit nog in de beginfase, maar ik merk dat deze cursus mij een aantal kapstokken heeft gegeven waar ik in de nabije toekomst zeker een aantal keren kan teruggrijpen. Een voorbeeld is dat ik ze nu reeds heb gebruikt om overlegmomenten met het team vorm te geven. De cursus heeft voor mij echter nog een andere meerwaarde gehad, namelijk dat het mij er bewust van heeft gemaakt dat het normaal is dat je niet alles meteen onder de knie hebt. Een groeiproces in je rol als teamleider is niet meer als normaal, wat mijn onzekerheid deed verminderen.

Het voordeel van de online-cursus was voor mij dat ik de lessen kon volgen wanneer het mij uitkomt. Er komt momenteel heel wat nieuwe informatie op mij af, het feit dat ik deze cursus zelf wat kon plannen gaf zeker de nodige ademruimte. Dit was voor mij een goede startcursus, omdat het meteen de belangrijkste aspecten van leiderschap duidelijk schepte. Vanaf nu werk ik verder aan mijn verdere ontwikkeling als leidinggevende door verdere uitdieping van die belangrijke aspecten.

Katrien Willot  Coördinator Sociale Dienst, Bewel (België)

Ik ben Fabienne Renders

Ondernemer sinds 1995.

Adviseur. Ontwerper van leertrajecten. Blogger.

Hobbyfotografe. Creatief meedenker.

Bijdrager. Luisteraar. Begeleider. Doorzetter.

Relatiegericht. Toegewijd. Loyaal. Integer.

Introvert. Helder-voelend. Zorgzaam. Geduldig.

Tikkeltje wereldverbeteraar. Levensgenieter.

Mijn expertise

Waarom je mij kan vertrouwen als het om jouw leercurve gaat?

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring als freelance adviseur in Human Resources en in Learning & Development bij grote bedrijven.

Op m’n dertigste stapte ik uit mijn ‘comfortzone’ en uit loondienst en startte als zelfstandige. Een duik in het diepe onbekende, op zoek naar mijn ware talenten en ambitie.

Ik bouwde eerst jarenlange ervaring op in werving & selectie, direct search, assessment en outplacement begeleiding in diverse sectoren: financiële, big four, telecom, …

Daarna (van 2006 t/m 2017) was ik exclusief en gepassioneerd werkzaam als Learning & Development Adviseur en interim Manager voor bedrijven als Deloitte, Telenet, Eandis, BENEO-Orafti, Dexia Asset Management (nu Candriam), Acerta Groep, AG Insurance, Record Bank, Belgocontrol.

I recommend Fabienne for many reasons: at the time Fabienne worked for me at Deloitte, her performance was outstanding.

Let me list some of Fabienne's strengths:

Integrates fast in the organization

Understands quickly the issues or solutions asked; proposes solutions herself

Is pro-active and thorough

Connects well with most people

Multi-tasking; sublime organization

Can combine innovative thinking with day-to-day work easy

Very hard-working

Very reliable; delivers what she promises

High working and ethical standards

... I can go on

Anyway, I would recommend Fabienne to almost anyone and for many possible jobs.

Sandra Vandorpe  Strategy Talent and Organization Lead, Accenture

Fabienne has been instrumental in driving us to a renewed Talent Management approach. She is able to create a strong organizational focus and to obtain stakeholder buy-in.

She has great communication skills and addresses and overcomes critical hurdles in a very diplomatic way. Fabienne is very effective in change management and thinks out of the box.

She delivers results through a step-by-step approach and really makes a difference. She also acts in a spontaneous way as an effective coach and is able to grasp very quickly someone’s strengths and weaknesses.

She has strong people oriented skills. Without any doubt, Fabienne is a professional with impact; someone I gladly recommend.

Claudia Poels  SVP Human Resources, Telenet

Fabienne is an expert in management and leadership programs. She really makes a difference in organizations regarding learning and development. I love working with her. Why?

She's a fast thinker, who is aware of problems that might occur way before others even notice.
She goes all the way and is only satisfied with sustainable, in depth solutions.
She's a caring, sensitive and very human orientated person, which makes it easy for her to see strengths and points of growth.
She loves what she is doing, keeps ahead of the latest trends in her expertise domain and shares this knowledge easily.
She combines strong analytical and result driven skills with a very human approach. This is a rare combination.
She's a warm and diplomatic person that likes to give.
She's genuinely concerned about others well-being.

Ann Baeke  Auteur van Leider zonder Masker

I have had the pleasure of working with Fabienne on a variety of Learning & Development projects at AG Insurance.

Fabienne consistently brought expert knowledge to all aspects of her work in Learning & Development.

She is a highly professional individual with both the ability to reason at conceptual levels and run day-to-day activities with the necessary pragmatism.

She has a thorough understanding of client needs and is able to come up with sustainable, business-oriented solutions. A creative, out-of-the-box thinker, she has successfully incorporated new trends in our Learning & Development activities.

Christiane Plusquin  Senior Career & Mobility Partner at AG Insurance

Ik hielp hen bij het ontwerp en de toepassing van een Learning & Development visie en strategie en coherente leertrajecten op vlak van interpersoonlijke vaardigheden zoals zelfinzicht, communicatie-, management- en leiderschapsvaardigheden. In deze projecten werkte ik veel met en voor managers, vaak in moeilijke matrix structuren, waar ik zelf leiderschap opnam, maar dan zonder hiërarchisch mandaat.

Ik wil nog meer een verschil maken, écht bijdragen tot verbetering in de (bedrijfs)wereld. Daarom wend ik voortaan al mijn kennis, ervaring, nieuwe kennis en energie aan om jou, (startende) leidinggevende of ondernemer, te helpen om jouw rol met zelfvertrouwen op te nemen, effectief leiding te geven en succesvol en gelukkig te zijn als leider.

Ik ben gefascineerd door het nieuwe werken, het nieuwe leren, het nieuwe leiderschap, betekenisvol werk, zingeving, de ‘interconnected world’, de impact van sociale technologie op ons professioneel en privé leven.

En ja hoor, ik blijf ook leren en mezelf ontwikkelen: ik ben life-long-learner.

Ik zou vereerd zijn om jou binnenkort te mogen helpen!

Start-to-Lead© in de media


Het Nieuwsblad Made in Vlaams-Brabant De Vlaamse OndernemerMade in MechelenHR Alert Psychologies Magazine

Over de naam TalentMakers®

Natuurlijk maak ik geen talent.

Wat ik wel doe, is maken dat:

 • Jij talenten ontdekt en ont-dekt in jezelf, jouw team, afdeling, organisatie
 • Jij jouw talenten en vaardigheden verder ontwikkelt, verfijnt en optimaal inzet
 • Jij alle talenten telt en laat tellen
 • Jij met jouw team bijdraagt aan meer productiviteit, voldoening en geluk op de werkvloer
 • Talentontwikkeling niet enkel voor “the happy few” is

Connecteer met mij!

Pin It on Pinterest