Heb je weleens je I.Q. getest? Vast wel, samen met jou trouwens vele anderen. Dan weet je meteen waar je qua intelligentie aan toe bent. Als je graag wetenschapper wil worden is een ietwat bovengemiddeld intelligentiequotiënt natuurlijk wel handig. Daarbovenop zijn de meeste mensen altijd wel benieuwd naar weer een nieuwe methode om zichzelf te vergelijken met anderen.

Maar heb je ook weleens je E.Q. getest? Of hier überhaupt weleens bij stil gestaan? Grote kans dat jouw antwoord op deze vraag een dikke ‘neen’ is. Waarom? Omdat de maatschappij tot op vandaag rationeel inzicht en intellect nog altijd boven emotionele vaardigheden verkiest. En dit is jammer! Want met alleen ratio – hoe hoog je I.Q. ook is – kom je er echt niet. Als je een functie uitoefent waarin je voornamelijk alleen werkt dan is het nog niet een bijzonder groot probleem, maar wanneer je als teamleader en team functioneert, zijn enkele emotionele basisvaardigheden toch wel een absolute must.

Een wereld zonder emoties

Stel je eens voor, dat we geen emoties zouden ervaren. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Iedereen zou continu met eenzelfde blanco gezichtsuitdrukking rondlopen, conversaties zouden intonatieloos en dus ‘kleurloos’ verlopen. En leuke dingen zoals humor, lachen, huilen, jubelen, grapjes uithalen, zouden niet eens bestaan. Klinkt gek of niet? Emoties zijn een intrinsiek onderdeel van ons bestaan, in feite misschien wel dé reden dat ons leven soms zo bijzonder en mooi is.

Dus waarom wordt er (veelal) zo weinig aandacht aan besteed op de werkvloer? In bepaalde beroepen worden wel cursussen gegeven die gericht zijn op het omgaan met emoties, zoals binnen bijvoorbeeld ordediensten, reddingswerkers en andere sectoren die veelal emotioneel zwaar werk inhouden. Maar deze cursussen zijn voornamelijk gericht op het onderdrukken en onder controle houden van heftige emoties. Bitter weinig is gericht op het daadwerkelijk nuttig inzetten van zowel heftige als prettige emoties. Terwijl je juist met ((h)erkenning van) emoties een hoop kunt bereiken. Door emoties zijn we in staat ons in te leven in een ander, omdat we gevoelsmatig bepaalde signalen kunnen oppikken. Wil jij dat jouw team goed presteert? Dan zullen de teamleden zich in de eerste plaats prettig en goed moeten voelen binnen hun functie en afdeling, én bij jou als hun nieuwe manager. Zie ook een vorig artikel: “Ben jij wel duidelijk genoeg als manager?”

Draagvlak creëer je door verbondenheid

Wanneer je een nieuw project binnen je team wil lanceren of simpelweg een functioneringsgesprek moet voeren, dan kan het succes daarvan wezenlijk afhangen van jouw verbondenheid met jouw medewerker of teamleden. Voelen zij zich vertrouwd bij jou? Weet je wat er speelt op de werkvloer? Zijn jouw teamleden gelukkig? Hoe staan ze emotioneel tegenover hun functie, collega’s en teamleader?

Jouw succes als manager zal voor een groot deel afhangen van het vertrouwen dat jouw teamleden voor jou voelen en dat jij hen geeft. En je ziet het al; vertrouwen voel je. Daar komt geen denken aan te pas. Vertrouwen is niet iets dat je enkel met je verstand kan laten groeien, daarvoor is meer nodig. Emotionele skills en aandacht (zie ook artikel “Het belang van persoonlijke aandacht voor elk teamlid”) dienen eigenlijk als een drijfveer om rationele processen kracht bij te zetten, omdat je op gevoelsmatig niveau tracht op één lijn te zitten met jouw team. Als je weet wat er speelt op de werkvloer, dan weet je ook veel beter wanneer het juiste moment is om nét dat ene project van de grond te krijgen. Ook helpen emoties je om goede momenten in te plannen voor functioneringsgesprekken. Weet je bijvoorbeeld dat een teamlid op het moment met persoonlijke problemen kampt, dan kan je deze persoon tijdelijk wat meer bewegingsruimte geven omdat hij of zij logischerwijs op dat moment niet op de top van zijn/haar kunnen functioneert.

Een wereld zonder soft skills is als een wereld vol robots. Alsof we met z’n allen alleen computertaal zouden spreken. Maar mensen zijn nu eenmaal mensen en om iets voor elkaar te krijgen in teamverband, zullen we allereerst elkaar moeten leren begrijpen, aanvoelen en waarderen. Daar kunnen emoties een mooie rol in spelen: alleen al het creëren van wederzijds begrip en vertrouwen, kan maken dat we van een goed naar een uitmuntend team evolueren!

Wil je jouw soft skills beter kunnen benutten?

Misschien heb je het gevoel dat jouw studies en overige opleidingen tekort zijn geschoten in het vormen en perfectioneren van jouw soft skills en emotionele vaardigheden. Dit is in het geheel niet vreemd; de meeste opleidingen schieten ook vreselijk tekort op dit gebied!

TalentMakers helpt je om het beste uit jezelf en jouw team te halen zodat jullie meer succes ervaren. Je krijgt alle tools in handen om bovenal een positieve invloed uit te oefenen binnen het team en bedrijf waar je werkzaam bent. Je leert vaardigheden aan die in reguliere opleidingen ontbreken, waardoor je prestaties een geweldige boost krijgen.

Verneem meer hier: www.talentmakers.eu, of schrijf je in voor het gratis webinar Stop met Managen, Start met Motiveren en ontdek 6 doorbraken waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Indien je denkt dat dit artikel interessant is voor jouw collega’s of netwerk, aarzel dan niet om het te delen. Zij zullen je dankbaar zijn en ik ook ?

Share This